srpski English
 
ČISTE RUKE BEZ PO MUKE
Izveštaj sa održane edukacije ČISTE RUKE BEZ PO MUKE u Osnovnoj Školi Dositej Obradović, u Osnovnoj školi 22. avgust u Bukovcu i Osnovnoj školi Petefi Šandor u Novom Sadu.

Povodom svetskog dana čistih ruku, 15.oktobar, Multiactiv kozmetika je uz podršku Instituta za javno zdravlje Vojvodine, organizovala niz edukativnih aktivnosti u osnovnim školama.

Akcija je započela 14.oktobra u osnovnoj školi Dositej Obradović u Novom Sad a potom i u Osnovnoj školi 22. avgust u Bukovcu i Osnovnoj školi Petefi Šandor u Novom Sadu.

Učenicima prvog razreda održan je javni čas na temu neophodnosti održavanja higijene ruku sa demonstracijom pravilnog pranja ruku („Čiste ruke bez po muke“).

Predavač na javnom času bila je doktor specijalista higijene dr Nataša Dragić iz centra za higijenu i humanu ekologiju.

Deci je na stručan, ali njihovom uzrastu razumljiv, način objašnjeno koliki značaj za zdravlje ljudi ima pravilno pranje ruku. Nakon prezentacije održana je radionica – demonstracija i provera (sa UV lampom) da li su deca naučila kako se pravilno peru ruke tj da li su sve bakterije uklonjene.

Pranje ruku treba da postane automatsko ponašanje koje se primenjuje uvek kada je to potrebno kod kuće, u školi, u nekoj drugoj situaciji i okruženju.

Pranje ruku sapunom je jedna od najefektivnijih i najisplativijih mera prevencije dijareje i upale pluća, bolesti koje su najodgovornije za umiranje dece do godinu dana. Svake godine 3,5 milona dece u svetu ne dožive svoj prvi rođendan upravo zbog ovih bolesti. Pranjem ruku može se preventivno uticati na sledeće bolesti: dijareju, akutne respiratorne infekcije, intestinalne infekcije i infekcije kože i očiju. Kritični momenti kada treba prati ruke su: posle upotrebe toaleta, posle negovanja bebe, pre rukovanja hranom.

Pranje ruku samo vodom nije dovoljno, tehnika pranja ruku sastoji se od 6 koraka: 1 Nakvasiti ruke toplom vodom; 2 Napraviti sapunicu; 3 Trljati dovoljno dugo (15-20 sekundi); 4 Isprati ruke čistom tekućom vodom; 5 Obrisati ruke papirnim ubrusom; 6 Upotrebljenim ubrusom zatvoriti slavinu.

Kada ne postoje uslovi za pranje ruku sapunom, trljanje ruku sredstvom na bazi alkohola omogućava jednako efikasnu higijenu ruku. Jedno od takvih sredstava je Multiactiv gel za dezinfekciju ruku, koji sadrži i mikrogranule provitamina B5, koje neguju kožu.

Svim učenicima škola, koje uzmu učešće u akciji, Multiactiv kozmetika pokloniće gel za dezinfekciju ruku, proizvod koji će im biti veoma koristan kada se nađu u situacijama gde nije moguće na klasičan način oprati ruke.

Aktivnosti će do kraja meseca biti proširene na beogradske škole, kao i na ostale gradove u Srbiji. Pored poklona koji su namenjeni učenicima, školama su obezbeđeni paketi proizvoda za dezinfekciju i održavanje higijene.

Prezentaciju Čiste ruke bez po muke možete preuzeti ovde.
Datoteke za preuzimanje
© 2019 YUCO hemija Cara Lazara bb, 21234 Bački jarak, Srbija, tel: +381 (0)21 848 606, fax: +381 (0)21 848 616, e-mail: hemija@yuco.rs