srpski English
 
ČISTE RUKE BEZ PO MUKE 2012
Cilj svih aktivnosti jeste unapređenje higijene ruku, a naročito kod dece, što će sprečiti čitav niz potencijalno opasnih bolesti koje se prenose prljavim rukama.
Naime, prema podacima UNESCA veliki broj dece ne doživi svoj peti rođendan jer se razboli od dijareje i upale pluća, a uzrok toga su nečiste ruke!

Edukativnom predstavom za decu „ČISTE RUKE BEZ PO MUKE“, koja se odvijala u megamarketima Mercator, Roda i Univerexport, približili smo mališanima zašto je važno prati ruke. Decu su animirali glumci Centra za rekreaciju i zanimaciju „Mini klub“. Oni su kroz interesantno predstavljanje školskog dana dočarali najmlađima koliko je bitna higijena ruku i koje su sve posledice ukoliko se ruke ne peru redovno. Sva deca koja su odgledala i učestvovala u predstavi na poklon su dobili Multiactiv gel za dezinfekciju ruku, namenjen za „suvo“ pranje ruku.
Predstave su organizovane od 13. do 16. oktobra.

Drugi deo aktivnosti sprovodi se u osnovnim školama.
U nekoliko škola („22.avgust“-Bukovac, „Kokai Imre“-Temerin, „Petar Kočić“-Temerin, „Slavko Rodić“-Bački Jarak, „Milan Petrović“- Novi Sad) organizovani su javni časovi na temu neophodnosti održavanja higijene ruku sa demonstracijom pravilnog pranja ruku „Čiste ruke bez po muke“.

Deci se na stručan, ali njihovom uzrastu razumljiv način objašnjava koliki značaj za zdravlje ljudi ima pravilno pranje ruku. Nakon prezentacije održavaju se radionice - demonstracija i provera da li su deca naučila kako se pravilno peru ruke.
Pranje ruku samo vodom nije dovoljno, tehnika pranja ruku sastoji se od 6 koraka: 1. Nakvasiti ruke toplom vodom; 2. Napraviti sapunicu; 3. Trljati dovoljno dugo (15-20 sekundi); 4. Isprati ruke čistom tekućom vodom; 5. Obrisati ruke papirnim ubrusom; 6. Upotrebljenim ubrusom zatvoriti slavinu.
Kada ne postoje uslovi za pranje ruku sapunom, trljanje ruku sredstvom na bazi alkohola omogućava jednako efikasnu higijenu ruku, a jedno od takvih sredstava je Multiactiv gel za dezinfekciju ruku koji je podeljen i deci u školama.
Javni časovi u školama održavaju se 17. i 18. oktobra.
© 2019 YUCO hemija Cara Lazara bb, 21234 Bački jarak, Srbija, tel: +381 (0)21 848 606, fax: +381 (0)21 848 616, e-mail: hemija@yuco.rs